Kausi 2017
Kaudella 2017 ajoin X30 Challenge Finland-sarjaa, jota ajettiin nyt toista kertaa Suomessa. Viime vuonna sarja osoittautui hyvin tasapuoliseksi, koska kaikilla kuljettajilla on samanlaiset moottorit. Kisoissa sai ajaa ihan tosissaan kilpaa, koska erot kuskien välillä olivat melko pieniä. Kuljettajia oli vielä enemmän kuin viime vuonna ja omassa luokassani X30 Seniorissa kilpailuissa oli noin 40 kuljettajaa.

Kauden ensimmäinen kilpailu Kouvolassa jäi minulta koulun työharjoittelun takia harmittavasti väliin, minkä takia oli selvää, että yhdessäkään kauden kilpailussa ei olisi varaa keskeyttää, jotta minulla olisi mahdollisuudet mestaruuteen. Toinen osakilpailu ajettiin 10.-11.6. Lahdessa. Harjoituksissa ajoin eri runkomerkillä, mutta en saanut sitä Lahden teknisellä radalla toimimaan kovin hyvin itselleni. Tämän takia kävin hakemassa perjantain ja lauantain välisenä yönä kotoa Mäntästä vanhan Energyn rungon ja laitoin sen kisakuntoon. Lauantain aika-ajossa vauhti oli jo sielläpäin ja olin kuudes. Eriin lähdin tämän seurauksena neljännestä ruudusta. Ensimmäisessä erässä ajoin voittoon, mutta toisessa erässä tein itse pienen arviointivirheen, jonka takia ajauduin ulos radalta ja tipuin melko kauas. Olin erässä lopulta 11. ja finaaliin minulle tuli kuudes lähtöruutu. Finaaliin lähdössä nousin heti neljänneksi ja parissa kierroksessa olin jo toisena. Ajoin ykkösen tuntumassa monta kierrosta, kunnes nousin kärkeen kahdeksan kierrosta ennen maalia. Repäisin heti pienen eron, joka piti maaliin asti. Tuloksena ensimmäisestä finaalista voitto ja finaalin kolmanneksi nopein kierros.

Sunnuntain aika-ajossa olin toinen vain 17 tuhannesosaa voittajalle hävinneenä. Voitin kuitenkin molemmat eräni ja starttasin finaaliin kärkipaikalta. Finaalissa vauhdissa olisi ollut hieman parantamisen varaa ja tipuin toiseksi. En pystynyt aivan vastaamaan kärkikuskin vauhtiin ja eroa maalissa häneen oli sekunti. Ensimmäisestä viikonlopusta tuli kuitenkin kerättyä hyvät pisteet sarjaa varten.

Sarjan kolmas osakilpailu ajettiin 8.-9.7. Honkajoella. Ajoin tämän kilpailun Parolin-merkkisellä rungolla, mutta vaikka harjoituksista asti hain säätöjä runkoon, niin en saanut sitä toimimaan parhaalla mahdollisella tavalla. Lauantain aika-ajossa olin vasta kuudes. Erissä olin viides ja kuudes, eikä vauhtia oikein ollut. Finaalissa sain kuitenkin hyödynnettyä edessä ajavien kuskien taistelun viimeisissä mutkissa ja ajoin maaliin kolmantena. Sillä vauhdilla tulos oli varsin positiivinen. Sunnuntaina vauhti oli vieläkin huonompaa aika-ajossa ja olin vasta 12. Erissä ajoin sijat kahdeksan ja kolme, ja finaaliin lähdin seitsemännestä ruudusta. Finaalini päättyi kuitenkin kierroksella seitsemän kolariin toisen kuljettajan kanssa. Kokonaisuutena Honkajoen kilpailu oli katastrofaalinen sarjan kannalta. Kouvolan kilpailun väliin jäämisen takia keskeytyksiä ei olisi saanut yhtäkään tulla, mutta nyt se tuli.

Neljäs osakilpailu ajettiin 29.-30.7. Jyväskylässä ja minulla oli alla jälleen monta vuotta vanha Energyn runko. Lauantain erittäin tasaisessa aika-ajossa olin kolmas. Viiden kärki mahtui kolmen sadasosan sisään. Erät eivät menneet hyvästä lähtöruudusta huolimatta aivan nappiin, sillä olin molemmissa erissä viides. Finaalin lähdin viidennestä ruudusta. Lähdössä pidin oman paikkani, jonka jälkeen ensimmäiset kierrokset olivat lähinnä peittelyä ja kasassa ajamista. Tämän takia kärkikuljettaja pääsi karkaamaan kolmen sekunnin päähän. Noin puolessa välissä finaalia nousin kuitenkin toiseksi, mutta eroa oli edelleen kärkeen kolme sekuntia ja sain eroa kavennutta vain muutaman kymmenyksen, sillä ajat olivat niin tasaisia. Lopulta finaalista siis toinen sija. Sunnuntain aika-ajoon saimme järjestäjältä toiset uudet renkaat, joka oli mielestäni todella hyvä asia. Muissa kilpailuissa kilpailuviikonloppu ajettiin läpi yhdellä rengassarjalla. Aika-ajossa ajoin paalulle uudella luokkani rataennätyksellä. Kokeilin ajaa erät edellisen päivän renkailla, jotta minulle jäisi finaaliin vain aika-ajon ajetut renkaat. Ne olivat kuitenkin jonkin verran hitaammat kuin uudet renkaat, joten erät menivät sijoituksellisesti melko huonosti, sillä olin yhdeksäs ja viides. Sain kuitenkin finaaliin viidennen lähtöruudun ja nyt pääsin käyttämään vain yhden vedon ajettuja renkaita. Finaaliin alussa hyödyin renkaista selkeästi ja nousin hyvin nopeasti toiseksi. Ajoin lähes koko finaaliin ykkösauton tuntumassa, mutta mutkalähdöissä jäin aina niin paljon, että en päässyt edes yrittämään ohitusta. Maaliin ajoin toisena, mutta voittaja sai pienestä alipainosta viiden sijan pudotuksen, joten finaalista tuli voitto ja kolmanneksi nopein kierrosaika.

Viimeinen osakilpailu ajettiin 26.-27.8. Alahärmässä. Harjoitukset menivät aika hyvin ja kilpailuun lähdin luottavaisin mielin. Kun kaikkien sarjapisteistä tiputetaan kaksi huonointa sijoitusta pois, niin olin ennen viimeistä osakilpailua pisteissä toisena, vaikka en ajanut Kouvolassa. Mestaruuteen olisi kuitenkin vaadittu kärkipaikkaa pitäneen epäonnistumista. Lauantain aika-ajoon olosuhteet muuttuivat märästä kuivaksi juuri ennen omaa aika-ajoani. Koska olin itselläni mekaanikkona, niin en kerinnyt vaihtamaan autoon muuta kuin renkaat. Omassa ryhmässäni olin viides, mutta koska toinen aika-ajoryhmä ajoi meidän jälkeen jo selvästi kuivalla radalla, niin lopullinen aika-ajo sijoitukseni oli vasta 19. Tämän takia lähtöruutuni eriin oli 13. Olin yksi ensimmäisen erän nopeimmista, mutta lyhyessä erässä nousin vain neljä sijaa ollen yhdeksäs. Ensimmäisen ja toisen eräni välissä satoi vettä, mutta rata oli hieman kuivumaan päin. Menin lähtöalueelle kuivan kelin renkailla ja huomasin, että melkein kaikilla muilla oli sadepyörät. En olisi kuitenkaan enää kerinnyt vaihtaa pyöriä, mutta olin ajatellut ottavani riskin lähteä slickseillä joka tapauksessa, jotta minulla olisi mahdollisuus tehdä hyvä nousu. Koska rata oli vielä osittain märkä, niin ajettiin erässä vain seitsemän kierrosta. Ensimmäisellä kierroksella ajoin liukkaalla radalla hieman pihalle, mutta olin alusta asti nopeampi kuin sadepyörillä ajaneet kuskit. Kolmen kierroksen kohdalla olin noussut jo kuudenneksi, mutta eroa kärkeen oli jo kahdeksan sekuntia. Olin kuitenkin kaksi sekuntia nopeampi kuin muut radalla ja nousin hetkessä toiseksi. Viimeiselle kierrokselle lähdin puolitoista sekuntia ykkösen takana, mutta tässä vaiheessa olin jo kolme sekuntia kierroksella nopeampi, kun saderenkaat sulivat muilla kuskeilla. Nousin viimeisellä kierroksella kärkeen ja voitin erän selkeästi. Finaalin lähdin viidennestä ruudusta, mutta edessä ajanut kuljettaja sai todella huonon lähdön ja monta autoa meni ulkorivistä ohi. Tipuin sijalle kahdeksan, mutta jo neljännellä kierroksella nostin itseni kolmanneksi tiukassa taistelussa. Seitsemän kierrosta ennen maalia nousin kärkeen ja pystyin pitämään paikkani loppuun asti. Voitolla käytännössä varmistin sarjan kakkospaikan jo ennen sunnuntain finaalia.

Sunnuntain aika-ajossa sää näytti jälleen yllättävyytensä, sillä kesken oman aika-ajoni tuli pieni sadekuuro, joka teki radan hieman liukkaammaksi eikä huippuaikoihin päässyt. Omassa aika-ajoryhmässäni olin neljäs, mutta kokonaistuloksissa 15. Eriin lähtöruutuni oli 10. Erät menivät huonosta lähtöruudusta huolimatta loistavasti ja molemmissa erissä nostin itseni kolmanneksi. Finaaliin lähdin neljännestä ruudusta. Ajo meni aikamoiseksi peittelyksi ja muodostui hyvin pitkä letka. Varmistelin sarjan kakkosijaa, enkä ottanut tilanteissa turhia riskejä ja annoin muutamia sijoja periksi. Finaaliin lopussa nouseminen oli hyvin vaikeaa radalla, jolla ei ole paljon ohituspaikkoja. Olin finaalissa vasta kahdeksas, vaikka ajoin kolmanneksi nopeimman ajan.

Vielä oli jäljellä itselleni kauden viimeinen kilpailu X30 Nordic Challenge, joka ajettiin Kouvolassa. Opintojen takia en päässyt osallistumaan Iamen International Final-kilpailuun Le Mansissa, vaikka paikan kilpailuun olin saanut Suomen sarjasijoituksellani. Kouvolan harjoituksissa kaikki näytti hyvältä, kunnes vanha Energyn runkoni meni poikki, joten tarvitsin tilalle uuden rungon. Tilalle vaihdettu runko oli myös vanha Energyn runko, mutta jostain syystä se ei toiminut alkuunkaan samalla tavalla kuin hajonnut runko. Emme saaneet runkoa toimimaan yhdessäkään harjoituksessa, joten odotukset kilpailuun laskivat huomattavasti. Aika-ajo ajettiin sateella ja olin siinä vasta viidestoista. Erissä ajoin sijoitukset seitsemän ja yhdeksän, joista sain kahdeksannen lähtöruudun sunnuntain pre-finaaliin. Nousin ensimmäisten kierrosten aikana neljänneksi kuivumaan päin olevalla radalla, mutta koska vauhtia ei ollut tipuin lopulta seitsemänneksi. Finaali ajettiin kokonaan kuivassa kelissä ja nousin lähdössä kuudenneksi. Tasaiseen tahtiin alkoi kuitenkin muita kuskeja tulla minusta ohi, eikä vauhdillani pystynyt taistelemaan muiden kanssa. Lopulta sijoitukseni oli kahdestoista, joka ei tyydyttänyt millään tasolla.

Kaudesta käteen jäi Suomen sarjan toinen sija, johon olen melko tyytyväinen. Kouvolan väliin jättäminen ja Honkajoen keskeytys olivat mestaruuden kannalta ratkaisevia. Sarjan mestaruuteen ajoi Henri Pihlajikko ja kolmas oli virolainen Siim Leedmaa. X30 Nordic Challenge jäi rungon ongelmien takia suureksi pettymykseksi. Vielä ei ole varmaa mitä ajan ensi kaudella, mutta X30-sarja on osoittautunut tasaiseksi ja mukavaksi sarjaksi ajaa. Kisaa saa ajaa ihan tosissaan ja kilpailutilanteet ovat tiukkoja.

Sarjan tulokset näkee sen sivuilta: http://www.x30.fi
 
Kuvat © Aki Rask
Gasum Oy
Leomuovi Oy
Vexve Oy
Ventoniemi yhtiöt
Eilakaisla Oy
Thermisol
fastems
avant
d_kulma
kalusteprojektit
tamminen
seoy
katepal
fenixsign
suominenyhtiot